Hungrig pÄ svar?

Kan man ha Touch of Tastes fonder i kalla sÄser?

Svar: Absolut! VĂ„ra fonder passar utmĂ€rkt i till exempel majonnĂ€s, crème fraiche eller grĂ€ddfil. Ett riktigt gott tips Ă€r att smaksĂ€tta crème fraiche med hummerfond, finhackad grĂ€slök och dill – en smakhöjare till alla stekta fiskar. Eller prova att tillsĂ€tta skalade rĂ€kor och servera till nykokt pasta!

Vad gör jag om grytan blir för salt?

Svar: Var försiktig med att salta till att börja med. Skulle olyckan vara framme, tillsĂ€tt skivad, rĂ„ potatis och lĂ„t den sjuda med i grytan i ca tio minuter. Den rĂ„a potatisen suger upp sĂ€ltan. Men koka inte för hĂ„rt, dĂ„ kan potatisen koka sönder och förstöra hela grytan.

InnehÄller era fonder transfett?

Svar: Nej, vi har tagit bort alla vegetabiliska transfetter frĂ„n vĂ„ra fonder. Det innebĂ€r att transfetthalten idag Ă€r mindre Ă€n 1% i de vegetabiliska fett vi anvĂ€nder – den lĂ€gsta nivĂ„ man kan uppnĂ„ med kommersiella, vegetabiliska fetter.

StÀmmer det att man ska steka kött i en blandning av olja och smör. Varför?

Svar: Ett bra tips Ă€r att börja med att steka i olja dĂ„ den tĂ„l högre temperaturer. NĂ€r köttbiten har en fin, gyllenbrun fĂ€rg, kan du tillsĂ€tta smör för smakens skull.

Ska man krydda köttet före eller efter man fÄtt stekyta?

Svar: Det hĂ€r Ă€r en het potatis bland experterna och man Ă€r inte helt överens! Vissa grundregler finns dock. Saltar du en köttbit innan stekning sĂ„ startas en process dĂ€r saltet drar ut vĂ€tska ifrĂ„n köttbiten. Mitt tips Ă€r att salta alldeles innan stekning och peppra och krydda med annat först efterĂ„t.

Kan inte fisk hÄllas uppvÀrmd?

Svar: NĂ€stan all mat kan varmhĂ„llas en kortare tid, men just fisk Ă€r ganska svĂ„r att hĂ„lla varm, sĂ„ mitt tips Ă€r servera fisken nĂ€r den Ă€r tillagad och inte stressa. Det Ă€r bĂ€ttre att gĂ€sterna fĂ„r vĂ€nta pĂ„ fisken Ă€n att fisken fĂ„r vĂ€nta pĂ„ gĂ€sterna!Vad gör jag om grytan blir för salt?

Varför fÄr potatis skinn pÄ sig?

Svar: Skinn pĂ„ potatis bildas nĂ€r man anvĂ€nder fĂ€rdigskalad potatis och varmhĂ„ller den under en lĂ€ngre tid. NĂ„got som hĂ€nder mest i skolbespisningar dĂ€r man kokar stora mĂ€ngder potatis.

Hur varm ska maten vara nÀr man Àter den?

Svar: Det beror pĂ„ vilken mat man menar! Kött skall serveras sĂ„ varmt som man steker kött till i innertemperatur till exempel sĂ„ skall pannbifar vara minst 65 grader i innertemperatur. Soppa och sĂ„s bör serveras vid ca 60-70 grader. Framför allt skall mat serveras direkt efter tillagning för att uppnĂ„ bĂ€sta doft- och smakupplevelse.Vad gör jag om grytan blir för salt?

Hur undviker man att potatisen blir brun nÀr man har skalat den?

Svar: LĂ€gg den i vatten, det brukar rĂ€cka lĂ„ngt. Du kan Ă€ven prova att lĂ€gga nĂ„gra skivor citron i vattnet.

Är det vita pĂ„ citronen giftigt?

Svar: Nej, men det Ă€r beskt, och inte trevligt att Ă€ta. Det man skall vara noga med Ă€r att skölja citronen noga innan anvĂ€ndningen, och köpa ekologiska citroner för att vara sĂ€ker pĂ„ att de inte Ă€r besprutade.

Hur fÄr jag lövbiffen perfekt stekt?

Svar: Ta ut den frĂ„n kylen en stund innan stekning, Börja sedan med att fĂ„ upp en hög vĂ€rme i stekpannan. TillsĂ€tt en tesked rapsolja, lĂ€gg i lövbiffen och stek pĂ„ hög vĂ€rme. VĂ€nd biffen och tillsĂ€tt en klick smör, sĂ€nk vĂ€rmen igen och servera direkt.

Ska man koka potatis med eller utan lock?

Svar: Man bör koka potatis med lock pĂ„ för att inte koka bort nĂ„got vatten. HĂ€r Ă€r nĂ„gra andra goda regler kring potatiskokning:

Oskalad potatis: Borsta potatisen vÀl. LÀgg den i en kastrull och hÀll pÄ varmt eller kallt vatten sÄ att det nÄr upp till de översta potatisarna. Salt behövs inte, det trÀnger inte igenom skalet.

RÄskalad potatis: Skölj potatisen och skala den med potatisskalare. HÀll pÄ vatten och tillsÀtt salt.

FÀrsk potatis: Borsta eller skrapa potatisen. LÀgg den i kokande saltat vatten, gÀrna med nÄgra dillkvistar eller -stjÀlkar.

Koka alltid upp potatisen sÄ snabbt som möjligt. Minska sedan vÀrmen och koka potatisen mjuk under lock. KÀnn efter med en provnÄl. HÀll av kokvattnet. LÄt potatisen Änga av utan lock nÄgon minut, gÀrna över vÀrmen. Servera potatisen nykokt. Vid varmhÄllning förstörs C- vitaminet. Koktider: vinterpotatis 20-25 min, fÀrsk potatis 10-20 min.

Kan man lita pÄ en smal kock?

Svar: SjĂ€lvklart kan man lita pĂ„ en smal kock! Det viktigaste Ă€r passion för mat och dryck, och naturligtvis goda kunskaper och erfarenhet.