Trenderna

Mash it up!

Om man skulle sammanfatta mattrenderna de senaste Ären med ett enda ord, vad skulle det bli dÄ? Det har ju poppat upp massor med olika kök, kockar och riktningar, men det finns ett ord som Àr starkt nÀrvarande i de flesta: Purity, dvs renhet.

TĂ€nk pĂ„ Noma i Köpenhamn, tidigare utsedd till vĂ€rldens bĂ€sta restaurang tre Ă„r i rad. Vad Ă€r Noma om inte en jakt pĂ„ renhet? Jakten pĂ„ det rena danska. Namnet Noma, för de som inte vet, Ă€r en sammandragning av ”Nordisk Mad”. Samma Ă„r som Noma startade, 2004, var René Redzepki en av tolv nordiska kockar som signerade ”The New Nordic Food Manifesto”, dĂ€r man svĂ€r sig till att bygga matlagningen pĂ„ nordiska ingredienser och tekniker. FrĂ„n Sverige var Mattias Dahlgren var med och skapade manifestet, Ă€ven han har blivit framgĂ„ngsrik med detta.

Nu har Ären gÄtt och vi har börjat kunna det hÀr. Och i enlighet med de nyfikna varelser vi Àr sÄ söker vi nÄgot nytt. Renhet Äker ut, och vad Äker istÀllet in? Kanske kan det bli sÄ hÀr:

Vi vill ha mer smak.

Mer överraskningar.

Mer av allt!

Kanske Ă€r det just dĂ€rför Celler de Can Roca, i Girona utanför Barcelona, tog platsen som vĂ€rldens bĂ€sta restaurang 2013, enligt San Pellegrinos ”50 Best Restaurants of the Year”. HĂ€r Ă€r man inte sparsmakad pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. TvĂ€rtom. Ett exempel pĂ„ det Ă€r restaurangens mest kĂ€nda efterrĂ€tt: Anarchy. Den bestĂ„r av en tallrik med smĂ„ juveler, kuber eller duttar av olika smaker och texturer. För att nĂ€mna nĂ„gra: basilika, honung, mandel, passionsfrukt, mynta, citron, dragon, honung, bourbon, kardemumma, apelsinskal, anis, pumpafrön, ingefĂ€ra, violett, kryddnejlika, kokos, vanilj, kaffe, etc.) Totalt 49 smaker i en enda dessert!

Snart kanske ingenting Ă€r heligt lĂ€ngre nĂ€r det kommer till renhet. Vi har Ă€ven börjat mixtra med sjĂ€lva skapelsen. I dag blir hybridfrukter allt vanligare och de Ă€r med all sĂ€kerhet pĂ„ vĂ€g hit. Vad sĂ€gs om t ex ”pappels” som det heter pĂ„ engelska. Ser ut som ett pĂ€ron, har samma skinn som ett pĂ€ron, men smakar som ett Ă€pple.  Det finns fler exempel; ett plommon plus ett körsbĂ€r, lika med ett ”Pleury”. Persika plus nektarin blir ”Peacharine”. Kanske det hĂ€r lĂ„ter som nĂ„got vĂ€ldigt smalt och extremt, men tĂ€nk pĂ„ utvecklingen av brocccolisparris som faktiskt finns i den flesta affĂ€rer idag.

Summa summarum, saker och ting blandas mer Ă€n tidigare. Kanske nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ nĂ€sta gĂ„ng du lagar en gryta, dessert eller en sĂ„s. VĂ„ga. Experimentera. Överraska.

Kom igen, Mash It Up!