Trenderna

Mash it up!

Om man skulle sammanfatta mattrenderna de senaste åren med ett enda ord, vad skulle det bli då? Det har ju poppat upp massor med olika kök, kockar och riktningar, men det finns ett ord som är starkt närvarande i de flesta: Purity, dvs renhet.

Tänk på Noma i Köpenhamn, tidigare utsedd till världens bästa restaurang tre år i rad. Vad är Noma om inte en jakt på renhet? Jakten på det rena danska. Namnet Noma, för de som inte vet, är en sammandragning av ”Nordisk Mad”. Samma år som Noma startade, 2004, var René Redzepki en av tolv nordiska kockar som signerade ”The New Nordic Food Manifesto”, där man svär sig till att bygga matlagningen på nordiska ingredienser och tekniker. Från Sverige var Mattias Dahlgren var med och skapade manifestet, även han har blivit framgångsrik med detta.

Nu har åren gått och vi har börjat kunna det här. Och i enlighet med de nyfikna varelser vi är så söker vi något nytt. Renhet åker ut, och vad åker istället in? Kanske kan det bli så här:

Vi vill ha mer smak.

Mer överraskningar.

Mer av allt!

Kanske är det just därför Celler de Can Roca, i Girona utanför Barcelona, tog platsen som världens bästa restaurang 2013, enligt San Pellegrinos ”50 Best Restaurants of the Year”. Här är man inte sparsmakad på något sätt. Tvärtom. Ett exempel på det är restaurangens mest kända efterrätt: Anarchy. Den består av en tallrik med små juveler, kuber eller duttar av olika smaker och texturer. För att nämna några: basilika, honung, mandel, passionsfrukt, mynta, citron, dragon, honung, bourbon, kardemumma, apelsinskal, anis, pumpafrön, ingefära, violett, kryddnejlika, kokos, vanilj, kaffe, etc.) Totalt 49 smaker i en enda dessert!

Snart kanske ingenting är heligt längre när det kommer till renhet. Vi har även börjat mixtra med själva skapelsen. I dag blir hybridfrukter allt vanligare och de är med all säkerhet på väg hit. Vad sägs om t ex ”pappels” som det heter på engelska. Ser ut som ett päron, har samma skinn som ett päron, men smakar som ett äpple.  Det finns fler exempel; ett plommon plus ett körsbär, lika med ett ”Pleury”. Persika plus nektarin blir ”Peacharine”. Kanske det här låter som något väldigt smalt och extremt, men tänk på utvecklingen av brocccolisparris som faktiskt finns i den flesta affärer idag.

Summa summarum, saker och ting blandas mer än tidigare. Kanske något att tänka på nästa gång du lagar en gryta, dessert eller en sås. Våga. Experimentera. Överraska.

Kom igen, Mash It Up!