Kockskolan

bli en bättre hemmakock

Lär dig välja rätt råvaror, få kläm på hur du använder våra fonder, få till ditt långkok och lär mer om asiatisk matlagning. Kockskolan hjälper dig helt enkelt att bli en bättre matlagare.

Food hacks

Tips och trix i köket

Kockskolan

VI GÖR DIG TILL EN BÄTTRE HEMMAKOCK

För att bli en bra matlagare krävs erfarenhet och kunskap. Vi lär dig de bästa tipsen och trixen för att höja din nivå.

Koka egen fond

Koka egen fond kräver bra råvaror

Kockskolan

När är köttet färdigt?

Använd alltid en termometer när ni grillar. Det ger ett perfekt kött som är saftigt och smakrikt. Kom ihåg att det gäller även kyckling och fisk.

Fondskolan

Våra fonder hjälper dig att sätta smak

Kockskolan

Grilla inte kylskåpskallt

Kockskolan

Marinera med våra fonder

Kockskolan

Fråga kocken

Vi har samlat ihop en lista med de vanligaste frågorna vi får och svarat på dem här för att hjälpa dig att lösa dina problem och öka din matlagningsskicklighet. 

Absolut! Våra fonder passar utmärkt i till exempel majonnäs, crème fraiche eller gräddfil. Ett riktigt gott tips är att smaksätta crème fraiche med hummerfond, finhackad gräslök och dill – en smakhöjare till alla stekta fiskar. Eller prova att tillsätta skalade räkor och servera till nykokt pasta!

Var försiktig med att salta till att börja med. Skulle olyckan vara framme, tillsätt skivad, rå potatis och låt den sjuda med i grytan i ca tio minuter. Den råa potatisen suger upp sältan. Men koka inte för hårt, då kan potatisen koka sönder och förstöra hela grytan.

Nej, vi har tagit bort alla vegetabiliska transfetter från våra fonder. Det innebär att transfetthalten idag är mindre än 1% i de vegetabiliska fett vi använder – den lägsta nivå man kan uppnå med kommersiella, vegetabiliska fetter.

Ja det stämmer! Ett bra tips är att börja med att steka i olja då den tål högre temperaturer. När köttbiten har en fin, gyllenbrun färg, kan du tillsätta smör och det är endast för smakens skull.

Det här är en het potatis bland experterna och man är inte helt överens! Vissa grundregler finns dock. Saltar du en köttbit innan stekning så startas en process där saltet drar ut vätska ifrån köttbiten. Mitt tips är att salta alldeles innan stekning och peppra och krydda med annat först efteråt.

Nästan all mat kan varmhållas en kortare tid, men just fisk är ganska svår att hålla varm, så mitt tips är servera fisken när den är tillagad och inte stressa. Det är bättre att gästerna får vänta på fisken än att fisken får vänta på gästerna!Vad gör jag om grytan blir för salt?

Skinn på potatis bildas när man använder färdigskalad potatis och varmhåller den under en längre tid. Något som händer mest i skolbespisningar där man kokar stora mängder potatis.

Det beror på vilken mat man menar! Kött skall serveras så varmt som man steker kött till i innertemperatur till exempel så skall pannbifar vara minst 65 grader i innertemperatur. Soppa och sås bör serveras vid ca 60-70 grader. Framför allt skall mat serveras direkt efter tillagning för att uppnå bästa doft- och smakupplevelse.Vad gör jag om grytan blir för salt?

Lägg den i vatten, det brukar räcka långt. Du kan även prova att lägga några skivor citron i vattnet.

Nej, men det är beskt, och inte trevligt att äta. Det man skall vara noga med är att skölja citronen noga innan användningen, och köpa ekologiska citroner för att vara säker på att de inte är besprutade.

Ta ut den från kylen en stund innan stekning, Börja sedan med att få upp en hög värme i stekpannan. Tillsätt en tesked rapsolja, lägg i lövbiffen och stek på hög värme. Vänd biffen och tillsätt en klick smör, sänk värmen igen och servera direkt.

Man bör koka potatis med lock på för att inte koka bort något vatten. Här är några andra goda regler kring potatiskokning:

Oskalad potatis: Borsta potatisen väl. Lägg den i en kastrull och häll på varmt eller kallt vatten så att det når upp till de översta potatisarna. Salt behövs inte, det tränger inte igenom skalet.

Råskalad potatis: Skölj potatisen och skala den med potatisskalare. Häll på vatten och tillsätt salt.

Färsk potatis: Borsta eller skrapa potatisen. Lägg den i kokande saltat vatten, gärna med några dillkvistar eller -stjälkar.

Koka alltid upp potatisen så snabbt som möjligt. Minska sedan värmen och koka potatisen mjuk under lock. Känn efter med en provnål. Häll av kokvattnet. Låt potatisen ånga av utan lock någon minut, gärna över värmen. Servera potatisen nykokt. Vid varmhållning förstörs C- vitaminet. Koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min.

Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond