Såsskolan

Beurre Blanc – smörigt värre

En sås måste inte vara komplicerad och kräva flera timmars långkok. En av det franska kökets verkliga klassiker och ett säkert ackompanjemang till kokt vit fisk och skaldjur är smörsåsen, eller beurre blanc för att prata franska. Den består av vitt vin, vitvinsvinäger, schalottenlök, eventuellt lite citron och framför allt annat: smör. Förutom att den smakar fantastiskt till fisken är den också snabblagad. Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull med vin och vinäger. Låt det sakta koka in tills hälften av vätska återstår. Sila av löken över en ny kastrull. Tärna smöret och lägg i medan du vispar till en slät smörsås. Eventuellt kan du smaksätta med lite saft av citron. Smaka av med salt.
Beurre Blanc såsskolan

Recept Beurre Blanc sås

4 personer

  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk bananschalottenlök, finhackad
  • 1 st lagerblad och 1 kvist timjan
  • 2 msk vispgrädde
  • 250g smör, tärnat, kallt
  • Salt, peppar, färska örter

Gör så här:

  1. Lägg lök, kryddor, vin och vinäger i en kastrull, låt det koka tills ca 3 msk återstår.
  2. Slå i grädden och låt den koka in till ca 3 msk återstår.
  3. Börja montera i smöret under kraftig vispning en bit i taget.
  4. Se till så att såsen är riktigt varm (strax under kokpunkten) undertiden som smöret monteras i.
  5. Servera såsen silad eller med lökbitarna i och några nypor hackade örter.

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond