Såsskolan

Espagnole – den bruna grundsåsen

Skyn är grunden till espagnole (”spansk” på franska), som i sin tur är bas för klassiska såser som rödvinssås, madeirasås och chasseur. Espagnole kallas också skysås till vardags. För att få en espagnole reder du med hjälp av en roux brun, det vill säga du bryner först bottenredningen brun i en kastrull. Därefter tillsätter du skyn lite i taget samtidigt som du rör om. Låt såsen koka i minst fem minuter. Därefter smaksätter du eventuellt beroende på vad du vill uppnå: med exempelvis rödvin, portvin, madeira, tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.
Espagnole såsskolan

Recept Espagnole sås

4 personer

  • 1,5 msk Bong Touch of Taste Kalvfond eller Oxfond
  • 5 dl vatten
  • 50g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • Lagerblad, timjan
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör tills det blivit en slät klumpfri redning.
  2. Bryn redningen tills den gyllenbrun.
  3. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan och bryn ytterligare några minuter.
  4. Slå i vatten och fond under omrörning och låt såsen koka upp.
  5. Låt den sjuda sakta i 15 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Sila såsen.

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Betyg (1)
4.0/5
Under 20 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond