Kycklingfond med vår steg för steg guide
Tid ca 4 tim.
Ingredienser
- 2 st färska kycklingskrov (skär bort filéer och lår)
- 1 st gula lökar
- ¼ rotselleri
- 1 st palsternacka
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st lagerblad
- 5 kvistar timjan
- 5 st vitpepparkorn
- 5 st persiljestjälkar
Steg för steg
- Hugg skroven i mindre bitar med en stor kniv.
- Lägg skroven i en stor kastrull. Täck med vatten och låt koka upp. Häll av vattnet. (Detta kallas att blanchera skroven. På så vis får man en klarare fond som slutresultat.)
- Alternativt: Rosta skroven i ugnen på 225 grader i ca 30 min. Blanchering behövs ej.
- Lägg kycklingskroven i en stor gryta och fyll på med vatten.
- Skala lök och rotsaker och skär i mindre bitar. Lägg allting i kastrullen. Låt koka upp och skumma sedan av ytan.
- Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme i 3-4 timmar under skummning. Sila sedan av fonden genom en fin nätsil eller silduk, släng bort skroven/benen. Vill man ha en kraftigare fond kokas den ihop till önskad konsistens.