Såsskolan

Tomatsås – den röda grundsåsen

En klassisk, fransk tomatsås tillreds av hackade eller krossade tomater. Men om du tror att det bara är att köpa en burk krossade tomater och värma upp så misstar du dig. Det är lite mer komplicerat än så. Och slutresultatet blir en himmelsk sås som kommer att lyfta dina pastarätter och pizzor till helt nya nivåer. Utöver tomaterna kan det ingå gul lök, rotselleri, persiljestjälkar, fläsksvål, vetemjöl, ljus buljong, olivolja, chili, lagerblad, timjan, vitlök, socker, salt och vitpeppar. Principen är att hacka alltsammans, låta det koka i ett par timmar och sedan sila såsen. Kanske inte ett, tu, tre, men du får en koncentrerad och fyllig tomatsås som kommer att aktivera många av dina smaklökar.
Tomatsås såsskolan

Recept Tomatsås

4 personer

  • 1 msk      vitlök, hackad
  • 2 msk      lök, hackad
  • 1 msk      olivolja
  • 4 dl          krossade tomater av god kvalitet
  • 1 krm      torkad chili
  • 2 tsk        röd vinäger
  • 1 msk      Bong Touch of Taste Grönsaksfond
  • 1 msk      basilikablad, strimlade
  • 1 tsk        oreganoblad, strimlade

Gör så här:

  1. Fräs vitlök i olivolja på försiktig värme, tillsätt tomater, chili, fond, några nypor salt samt några varv på svartpepparkvarnen.
  2. Låt det sjuda sakta i ca 25 minuter.
  3. Tillsätt vinäger och örter och låt det koka upp.
  4. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt vinäger och en nypa socker.

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Runt 35 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ca 45 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond