Helstekt gås

0.0/5
Betyg: 0.0 av 5
(0 röster)
Klassisk ”gåsamiddag” med helstekt gås, god äppelfyllning, kryddig rödkål, äppelmos med pepparrot, brynt mandelpotatis och förföriskt god sås!

I receptet för Helstekt gås rekommenderar vi Bong Touch of Taste Kycklingfond för att boosta smaken på dina utvalda råvaror.

Helstekt gås

Ingredienser

Runt 3 timmar 30 minuter
5

portioner

5 kg gås, hel
1 st äpple, grönt
1 st lök, gul
5 st katrinplommon
  steksnöre
Sås   
  skrov, puts och fyllning från den stekta gåsen
1 st rotselleri, liten bit av
1 st palsternacka, liten
1 st lök, gul
1 msk Bong Touch of Taste Kycklingfond
1 msk balsamicovinäger
  colorit, några droppar till önskad färg
Tillbehör   
  rödkål
  äpplen, stekta
  äppelmos
  potatis, brynt
  
  

Så här gör du

  1. Skölj och tärna äpplen, lök och katrinplommon. Rosta i en torr stekpanna tills det fått en fin brynt färg.
  2. Gnid in gåsen med salt och mald vitpeppar. Fyll sedan gåsen med de brynta grönsakerna.
  3. Bind upp gåsen så att bröstet blir sträckt och benen ligger fint mot sidan.
  4. Stek den hela gåsen med ryggsidan ner i 175 grader i 30 minuter. Sänk värmen till 150 grader och stek ytterligare 45-60 minuter. Innertemperaturen skall var 68-75 grader beroende på hur välstekt man vill ha den. Stek inte gåsen för lite, då blir den seg.
  5. När gåsen är färdigstekt, ta ut den ur ugnen och låt svalna ca 30 minuter. Skär sedan loss benen och ”prästa-näsan” (rumpan).
  6. Bena ur lårköttet och skär det i fina skivor. Skär loss bröstet med ett snitt från bakom vingarna till undersidan på bröstbenet. Ta loss bröstfiléerna och skiva dessa, lägg sedan tillbaka det på benet.
  7. Dela skrovet i bitar och lägg detta tillsammans med fyllningen, lårbenen och annat som putsats bort i en kastrull.
  8. Slå på vatten och låt det koka häftigt i 30 minuter, skumma av fettet som flyter upp. Sila skyn, red av med vetemjöl eller maizena utrört i lite vatten och låt den sjuda ytterligare några minuter.
  9. Smaka sedan av med fond, salt, peppar och eventuellt lite vinäger. Justera färgen med colorit.

Innan servering

  1. Värm upp gåsen i ugn, 10 minuter på 150 grader (har gåsen stått i kylen så öka tiden) och servera den tillsammans med sås och tillbehör.

Till servering

  1. Rödkål - recept hittar du här; rödkål
  2. Äppelmos - recept hittar du här; äppelmos med pepparrot
  3. Brynt mandelpotatis - recept hittar du här; brynt mandelpotatis
  4. Stekta äpplen.
Print
Email
Vad tycker du om receptet?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Under 20 minuter
Runt 2 timmar 40 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 15 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 15 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Runt 3 timmar
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond