Irakisk Qozi – traditionell risrätt med lammlägg

0.0/5
Betyg: 0.0 av 5
(0 röster)
Qozi är en utsökt risrätt från Irak som traditionellt lagas under festliga högtider. Denna läckra maträtt består av möra lammlägg och ris som tillagas i en smakrik buljong. Vid servering toppas riset med en kryddig blandning av Vermicelli, russin och karamelliserad lök, för extra textur och smak kan man addera rostade mandlar eller cashewnötter.

I receptet för Irakisk Qozi – traditionell risrätt med lammlägg rekommenderar vi Bong Touch of Taste Grönsaksfond och Brynt Schalottenlökfond för att boosta smaken på dina utvalda råvaror.

Recept och bild är framtaget i samarbete med @foodbyzeinab.

Irakisk Qozi - traditionell rätt med ris och lamm

Ingredienser

Ca 2 timmar
4

portioner

5 dl basmatiris
Lammläggen   
3 st lammlägg
1 st gul lök, delad i två halvor
1 st citron, torkad
1 tsk gurkmeja
0.5 tsk curry
0.5 tsk kardemumma
1 tsk Sju kryddor
1 msk Bong Touch of Taste Grönsaksfond
1 msk Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlökfond
1 l vatten (eller vatten så att det precis täcker över köttet)
Vermicelli topping   
2 st gul lök, skivad
2 dl Vermicelli (tunn typ av pasta)
1.5 dl russin
0.5 msk Bong Touch of Taste Grönsaksfond
1 tsk Sju kryddor
1 tsk curry
1 tsk kardemumma
  salt och svartpeppar efter smak
  olja till stekning

Så här gör du

  1. Skölj och blötlägg riset.
  2. Lägg lammläggen i en gryta tillsammans med resterande ingredienser till lammet och låt grytan koka upp på medelhög värme. Skumma av då och då.
  3. Sänk värmen och låt köttet koka på låg värme i ca 1,5-2 timmar.
  4. När köttet är klart så ska buljongen silas så att den blir klar.
  5. Koka riset i buljongen, salta om det behövs.

Vermicelli topping

  1. Rosta vermicellin och häll sedan i grönsaksfond och vatten precis så det täcker över vermicellin.
  2. Låt koka på hög värme tills vermicellin sugit åt sig all vätska.
  3. Stek den skivade löken i olja tills den karamelliseras.
  4. Tillsätt vermicelli, russin och kryddor, stek en stund och stäng sedan av värmen.

Tips vid servering

  1. Precis innan servering stek till lammläggen i en stekpanna med olja för att få krispig yta. Det är inget måste men det tillför en god smak till köttet.
Print
Email
Vad tycker du om receptet?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Relaterade recept

Ca 1,5 timme
Betyg (0)
0.0/5
Ca 1 timme
Betyg (1)
5.0/5
Ca 35 minuter
Betyg (2)
5.0/5
Ca 2 timmar 30 minuter
Ca 1 timme 10 minuter
Ca 1,5 timme
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond