Lammkött

Lammytterfilé med sötpotatisstomp, rödvinssås och tryffelsmör

I receptet för Lammytterfilé med sötpotatisstomp, rödvinssås och tryffelsmör rekommenderar vi Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond då denna ger en djup och mustig smak av rostade rotfrukter. Bong Touch of Taste ekologiska fonder är ett perfekt val för dig som föredrar rena smaker och ställer lite extra krav. Våra ekologiska fonder har en ny smakprofil med rostade undertoner som ger en bra mustighet i dina såser, soppor, grytor, marinader eller annat gott du bestämt dig för att laga. Vi har recepten!

Alla våra fonder har en hög andel huvudråvara och är fria från tillsatta smakförstärkare. Med fonder från Bong Touch of Taste lyfter du smaken på maten och du kan känna dig säker på att måltiden blir en ren njutning.

Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken. Det är bara att droppa i och smaka av!

Betyg:
  • Personer: 4

    70 min

    Skicka inköpslista

    Skickat!

    Ingredienser

    • Sötpotatisstomp
    • 800 g sötpotatis, skalad och delad i bitar
    • 2 msk olja
    • 2 dl parmesanost, riven
    • 2 msk smör
    • 1.5 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
    • salt & peppar
    • Rödvinsås
    • 1 dl schalottenlök, hackad
    • 1 msk smör
    • 2 dl vin, rött
    • 1 dl vatten
    • 2 msk balsamicovinäger
    • 3 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
    • 1 msk farinsocker
    • maizena
    • Tryffelsmör
    • 100 g smör, rumstempererat
    • 2 msk kronärtskockapurè
    • tryffelolja
    • svartpeppar
    • Picklade rotfrukter
    • 200 g rotfrukter, tunt skivade (t ex polkabeta, morot och persiljerot)
    • 2 msk vinäger, mild vit
    • 1 msk honung, flytande
    • 1 msk rapsolja
    • Lammytterfilé
    • 600-800 g lammytterfilé
    • 1 msk olja
    • 1 msk smör

    Så här gör du

    Sötpotatisstomp

    1. Lägg sötpotatisen på en ungsfast form, ringla på olja och smaksätt med salt och peppar.
    2. Baka potatisen i ugn, 225 grader i ca 30 min tills de är mjuka.
    3. Lägg de bakade potatisarna i en skål och mosa dem.
    4. Blanda i ost, smör, fond och smaka av med salt och peppar.

    Sås

    1. Bryn löken i smör.
    2. Slå i vin, vatten, balsamico, fond och farinsocker, låt det koka försiktigt i 20 minuter.
    3. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten.
    4. Smaka av såsen med Ekologisk Kycklingfond, salt, peppar och farinsocker.

    Tryffelsmör

    1. Vispa samman alla ingredienser till tryffelsmöret. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. (det skiljer väldigt mycket i styrka mellan olika oljor, så smaka dig fram)

    Picklade rotfrukter

    1. Vispa samman vinäger, honung och olja och låt rotfrukterna marinera i ca 20 minuter och slå sedan bort spadet.

    Lammytterfilé

    1. Putsa bort senor och hinnor från köttet, smaksätt med salt och svartpeppar.
    2. Bryn filéerna hastigt i olja på hög värme.
    3. Lägg i smöret och ös köttet generöst.
    4. Stek köttet klart i ugn, 120 grader, till önskad stekningsgrad.
    5. Låt köttet vila några minuter och skär sedan upp det i fina skivor.
    6. Lägg upp köttet på varma tallrikar och servera tillsammans med sötpotatisstomp, rödvinsås, en fin sked tryffelsmör samt de krispiga rotfrukterna.

    Produkter