Kungen på bordet
Hemligheten bakom en godare sås
En sås kan smaka nästan hur som helst men en sak har den som sin främsta uppgift – att lyfta fram smaken på allt det andra som finns på tallriken. Hemligheten bakom att få smaken att lyfta på själva såsen är fonden. Det är där smakerna börjar och slutar.
Mera sås
Här har vi samlat alla våra såsrecept
Recept
Bourguignonsås
Recept
Gräddsås
Recept
Vitvinsås med timjan
Kockskolan
Första såshjälpen
Recept
Karl-Johansvampsås med vitt portvin
Tips & Trix
Kan man ha flytande fond i kalla såser? JA!
Ett riktigt gott tips är att smaksätta crème fraiche med kalvfond, vitlök och soja.
Kul kuriosa
Sås enligt uppslagsboken
En sås, av det franska ordet sauce, är en flytande komponent i en maträtt. Såser kan bla. tillagas genom redning eller emulgering. Sås används till att öka välbehaget när man äter.
Recept
Klassisk smörsås
Liten såsskola
Några såsiga termer
Beurre manié – En klassisk mjölredning till sås. Den gör du genom att smälta smör i en kastrull på låg värme. Strö sedan i mjöl tills blandningen är tjock som en deg. Denna klickar du sedan i den kokande såsen och rör så att degen löser sig och reder såsen.
Till mörkare såser kan du bryna smör och mjöl nästan gyllenbruna. Då får Beurre manien en kraftigare nötig smak. Redningen kan förvaras i kylskåp och användas vid ett senare tillfälle.
Toppredning – Gör såsen tjockare genom att tillsätta denna redning på slutet, på ”toppen”. En toppredning får du genom att vispa eller röra ut potatismjöl, arrowroot eller majsstärkelse i vatten. Häll eller sila ner redningen i såsen som sedan får koka upp helt kort på högsta värme. Rör hela tiden. Se härligheten tjockna.
Blanka av såsen – Det innebär att man precis innan servering lägger i en klick rumstempererat smör i såsen och rör tills smöret löst sig. Så får såsen ett blankare utseende och framför allt en rundare, godare smak.
Reducera – Samma sak som att koka ner, d v s koka bort vätska från såsen så den blir mer koncentrerad i smakerna. Proffskockarna använder särskilda såskastruller, s k sauteuser när de tillagar sina såser, men för hemmakocken går det bra med en vanlig kastrull. Såsen reducerar snabbare ju vidare kastrullen är.
Recept
Pepparsås
Recept