Kungen pÄ bordet
Hemligheten bakom en godare sÄs
En sĂ„s kan smaka nĂ€stan hur som helst men en sak har den som sin frĂ€msta uppgift â att lyfta fram smaken pĂ„ allt det andra som finns pĂ„ tallriken. Hemligheten bakom att fĂ„ smaken att lyfta pĂ„ sjĂ€lva sĂ„sen Ă€r fonden. Det Ă€r dĂ€r smakerna börjar och slutar.
Mera sÄs
HÀr har vi samlat alla vÄra sÄsrecept
Recept
BourguignonsÄs
Recept
GrÀddsÄs
Recept
VitvinsÄs med timjan
Kockskolan
Första sÄshjÀlpen
Recept
Karl-JohansvampsÄs med vitt portvin
Tips & Trix
Kan man ha flytande fond i kalla sÄser? JA!
Ett riktigt gott tips Àr att smaksÀtta crÚme fraiche med kalvfond, vitlök och soja.
Kul kuriosa
SÄs enligt uppslagsboken
En sÄs, av det franska ordet sauce, Àr en flytande komponent i en matrÀtt. SÄser kan bla. tillagas genom redning eller emulgering. SÄs anvÀnds till att öka vÀlbehaget nÀr man Àter.
Recept
Klassisk smörsÄs
Liten sÄsskola
NÄgra sÄsiga termer
Beurre maniĂ© â En klassisk mjölredning till sĂ„s. Den gör du genom att smĂ€lta smör i en kastrull pĂ„ lĂ„g vĂ€rme. Strö sedan i mjöl tills blandningen Ă€r tjock som en deg. Denna klickar du sedan i den kokande sĂ„sen och rör sĂ„ att degen löser sig och reder sĂ„sen.
Till mörkare sÄser kan du bryna smör och mjöl nÀstan gyllenbruna. DÄ fÄr Beurre manien en kraftigare nötig smak. Redningen kan förvaras i kylskÄp och anvÀndas vid ett senare tillfÀlle.
Toppredning â Gör sĂ„sen tjockare genom att tillsĂ€tta denna redning pĂ„ slutet, pĂ„ âtoppenâ. En toppredning fĂ„r du genom att vispa eller röra ut potatismjöl, arrowroot eller majsstĂ€rkelse i vatten. HĂ€ll eller sila ner redningen i sĂ„sen som sedan fĂ„r koka upp helt kort pĂ„ högsta vĂ€rme. Rör hela tiden. Se hĂ€rligheten tjockna.
Blanka av sĂ„sen â Det innebĂ€r att man precis innan servering lĂ€gger i en klick rumstempererat smör i sĂ„sen och rör tills smöret löst sig. SĂ„ fĂ„r sĂ„sen ett blankare utseende och framför allt en rundare, godare smak.
Reducera â Samma sak som att koka ner, d v s koka bort vĂ€tska frĂ„n sĂ„sen sĂ„ den blir mer koncentrerad i smakerna. Proffskockarna anvĂ€nder sĂ€rskilda sĂ„skastruller, s k sauteuser nĂ€r de tillagar sina sĂ„ser, men för hemmakocken gĂ„r det bra med en vanlig kastrull. SĂ„sen reducerar snabbare ju vidare kastrullen Ă€r.
Recept
PepparsÄs
Recept