G-2LEX1KH7HC

Recept

Bourguignonsås

Recept

Gräddsås

Recept

Vitvinsås med timjan

Recept

Karl-Johansvampsås med vitt portvin

Steg för steg

Bearnaisesås

1/7

Följ vår steg för steg instruktion på hur du lyckas med din béarnaise. Klicka på pilen i bilden för att gå vidare. Lycka till!

2/7

Blanda vinäger, schalottenlöksfond samt vatten i en kastrull tillsammans med dragon. vitpepparkorn. Koka ihop, reducera, till ungefär hälften.

3/7

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från värmen, men håll smöret varmt. Separera äggulorna från vitorna.

4/7

Sila ner vinägerreduktionen i en ny kastrull. Vispa ner äggulorna. Sätt kastrullen i ett varmvattenbad med småkokande vatten. Vispa tills såsen tjocknar.

5/7

Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning, undvik bottensatsen.

6/7

Finhacka örterna.

7/7

Strö i hackad dragon och hackad persilja, smaka av med salt och cayennepeppar. Klar att servera!

Recept

Klassisk smörsås

Liten såsskola

Några såsiga termer

Beurre manié – En klassisk mjölredning till sås. Den gör du genom att smälta smör i en kastrull på låg värme. Strö sedan i mjöl tills blandningen är tjock som en deg. Denna klickar du sedan i den kokande såsen och rör så att degen löser sig och reder såsen.

Till mörkare såser kan du bryna smör och mjöl nästan gyllenbruna. Då får Beurre manien en kraftigare nötig smak. Redningen kan förvaras i kylskåp och användas vid ett senare tillfälle.

Toppredning – Gör såsen tjockare genom att tillsätta denna redning på slutet, på ”toppen”. En toppredning får du genom att vispa eller röra ut potatismjöl, arrowroot eller majsstärkelse i vatten. Häll eller sila ner redningen i såsen som sedan får koka upp helt kort på högsta värme. Rör hela tiden. Se härligheten tjockna.

Blanka av såsen – Det innebär att man precis innan servering lägger i en klick rumstempererat smör i såsen och rör tills smöret löst sig. Så får såsen ett blankare utseende och framför allt en rundare, godare smak.

Reducera – Samma sak som att koka ner, d v s koka bort vätska från såsen så den blir mer koncentrerad i smakerna. Proffskockarna använder särskilda såskastruller, s k sauteuser när de tillagar sina såser, men för hemmakocken går det bra med en vanlig kastrull. Såsen reducerar snabbare ju vidare kastrullen är.

Recept

Pepparsås

Recept

Gräddsås klassisk