Recept

BourguignonsÄs

Recept

GrÀddsÄs

Recept

VitvinsÄs med timjan

Recept

Karl-JohansvampsÄs med vitt portvin

Steg för steg

BearnaisesÄs

1/7

Följ vÄr steg för steg instruktion pÄ hur du lyckas med din béarnaise. Klicka pÄ pilen i bilden för att gÄ vidare. Lycka till!

2/7

Blanda vinÀger, schalottenlöksfond samt vatten i en kastrull tillsammans med dragon. vitpepparkorn. Koka ihop, reducera, till ungefÀr hÀlften.

3/7

SmÀlt smöret pÄ svag vÀrme i en kastrull. Dra bort kastrullen frÄn vÀrmen, men hÄll smöret varmt. Separera Àggulorna frÄn vitorna.

4/7

Sila ner vinÀgerreduktionen i en ny kastrull. Vispa ner Àggulorna. SÀtt kastrullen i ett varmvattenbad med smÄkokande vatten. Vispa tills sÄsen tjocknar.

5/7

Ta bort kastrullen ur vattenbadet och hÀll sakta ner det smÀlta smöret i en fin strÄle under vispning, undvik bottensatsen.

6/7

Finhacka örterna.

7/7

Strö i hackad dragon och hackad persilja, smaka av med salt och cayennepeppar. Klar att servera!

Recept

Klassisk smörsÄs

Liten sÄsskola

NÄgra sÄsiga termer

Beurre maniĂ© – En klassisk mjölredning till sĂ„s. Den gör du genom att smĂ€lta smör i en kastrull pĂ„ lĂ„g vĂ€rme. Strö sedan i mjöl tills blandningen Ă€r tjock som en deg. Denna klickar du sedan i den kokande sĂ„sen och rör sĂ„ att degen löser sig och reder sĂ„sen.

Till mörkare sÄser kan du bryna smör och mjöl nÀstan gyllenbruna. DÄ fÄr Beurre manien en kraftigare nötig smak. Redningen kan förvaras i kylskÄp och anvÀndas vid ett senare tillfÀlle.

Toppredning – Gör sĂ„sen tjockare genom att tillsĂ€tta denna redning pĂ„ slutet, pĂ„ ”toppen”. En toppredning fĂ„r du genom att vispa eller röra ut potatismjöl, arrowroot eller majsstĂ€rkelse i vatten. HĂ€ll eller sila ner redningen i sĂ„sen som sedan fĂ„r koka upp helt kort pĂ„ högsta vĂ€rme. Rör hela tiden. Se hĂ€rligheten tjockna.

Blanka av sĂ„sen – Det innebĂ€r att man precis innan servering lĂ€gger i en klick rumstempererat smör i sĂ„sen och rör tills smöret löst sig. SĂ„ fĂ„r sĂ„sen ett blankare utseende och framför allt en rundare, godare smak.

Reducera – Samma sak som att koka ner, d v s koka bort vĂ€tska frĂ„n sĂ„sen sĂ„ den blir mer koncentrerad i smakerna. Proffskockarna anvĂ€nder sĂ€rskilda sĂ„skastruller, s k sauteuser nĂ€r de tillagar sina sĂ„ser, men för hemmakocken gĂ„r det bra med en vanlig kastrull. SĂ„sen reducerar snabbare ju vidare kastrullen Ă€r.

Recept

PepparsÄs

Recept

GrÀddsÄs