Såsskolan

Bechamel – den vita grundsåsen

Bechamel görs liksom velouté på en roux blanc, en ljus redning som inte tillåts få färg. Skillnaden är att i bechamelsåsen tillsätts mjölk istället för en sky. Du kryddar i huvudsak med salt och vitpeppar och använder den som grund för andra såser, i lasagne och stuvningar. Du hittar bechamel i klassiska svenska såser som skinksås, ostsås och pepparrotssås. Mest känd är den kanske som sås till julens lutfisk, där var och en smaksätter efter behag med kryddpeppar.
Bechamelsås såsskolan

Recept Béchamelsås

4 personer

  • 6 dl standardmjölk (3%)
  • 50g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • Salt och nymald vitpeppar
  • Eventuellt några rasp muskotnöt

Gör så här:

  1. Värm mjölken i en kastrull.
  2. Smält smöret i en annan kastrull utan att det får färg.
  3. Tillsätt mjölet och rör tills det blivit en slät klumpfri redning.
  4. Slå i mjölken under omrörning och låt såsen koka upp. Låt den sjuda sakta i 5 minuter. Tänk på att den lätt bränns vid så rör noga under kokningen.
  5. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite muskotnöt.
  6. Sila såsen.

Tips! Tillsätt 1 matsked Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond för mustigare smak.

Relaterade recept

Betyg (1)
5.0/5
Ca 1 timme 20 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond