Såsskolan

Hollandaisesås – emulsionssåsernas grund

Emulsion kanske får en att tänka mer på kemi än matlagning. Och det är precis vad det är. Emulsion betyder att man tvingar fett och vatten, som inte vill förenas, att gå samman till en trög vätska. I hollandaisesåsen är det fett i form av smör och vattnet i äggula, citronsaft eller vinäger som tvingas gå samman. Syran i vinägern eller citronen ger hollandaisesåsen sin typiska karaktär. Hollandaisesås och bearnaisesås är väldigt lika varandra. Det som skiljer är att i bearnaisesåsen används rödvinsvinäger, peppar, lök och en rad örtkryddor som smaksättning. I princip skulle lika gärna bearnaisesåsen kunna räknas som emulsionernas grundsås.
Hollandaisesås såsskolan

Recept Hollandaisesås

4 personer

  • 300g smör
  • 3 st äggulor
  • 1 msk vit vinäger av fin kvalitet
  • 1-2 tsk pressad citron
  • 2 msk vatten
  • Salt och nymald vitpeppar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en liten kastrull och häll bort bottensatsen.
  2. Varmhåll smöret på ca 50 grader.
  3. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad.
  4. Blanda äggulor, vinäger och citronsaft i en skål som passar ovanpå vattenkastrullen.
  5. Placera skålen på kastrullen med vatten som kokar försiktigt.
  6. Vispa äggmassan tills den är fluffig och krämig. Ställ skålen stadigt på en fuktig handduk.
  7. Vispa ner smöret med en tunn stråle i äggkrämen.
  8. Om den blir för tjock så späd med ljummet vatten.
  9. Smaksätt med salt och peppar.

Tips! Gör en hummerhollandaise genom att tillsätta 1-2 matskedar Bong Touch of Taste Hummerfond.

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Mindre än 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond