Kockskolan

Underbara Japan!

Vi Skandinaver har varit snabba pĂ„ att anamma det japanska köket i takt med att de exotiska smakerna av sáké, tofu och wasabi har gjort entré i det kalla Nord. Och inget Ă€r sĂ„ starkt, frĂ€scht och spĂ€nnande som japansk matlagning, eller sĂ„ vĂ€lplanerat och exakt. Det betyder att det finns tydliga regler som gĂ„r att lĂ€ra sig, nĂ„got som ocksĂ„ passar oss nordbor. Faktum Ă€r att de finns mĂ„nga likheter mellan det skandinaviska och japanska köken Ă€n man kanske tror, traditionen med inlĂ€ggningar och rökning av fisk och kött t ex. Kan du bara grunderna, Ă€r det lĂ€tt att experimentera dig fram till nya smakupplevelser och bjuda familj och vĂ€nner pĂ„ bĂ„de kalla och varma japanska rĂ€tter med din alldeles egna touch!

Precis som vi gĂ€rna gör, lagar japaner mat utifrĂ„n primörer och vĂ€ljer de rĂ„varor som Ă€r bĂ€st för sĂ€songen. Ryggraden i mĂ„ltiden Ă€r ris av japansk, rundkornig typ. Det ska kokas med kĂ€rlek, gĂ€rna i en riskokare och alltid utan salt. Till detta kommer smakerna som vi lĂ€rt oss förknippa med det japanska köket; sött, salt, syrligt och ibland beskt, helst i balans med varandra i alla rĂ€tter, stora som smĂ„. Och sist men inte minst umami, eller den femte smaken, som den kallas. Umami Ă€r det japanska ordet för ”kĂ€nslan av att lĂ€ngta efter mer”, och kan beskrivas som den lĂ€ckert, fylliga smaken som du hittar i t ex torkade tomater och lagrad ost. 

Dryck och servering

Till maten dricker du med fördel ett torrt, ljust öl, grönt te eller bara vatten. Vill du servera vin till passar vitt bĂ€ttre Ă€n rött till de salta och lĂ€tt söta smakerna, eller varför inte prova en sáké? VĂ€lj gĂ€rna en lite finare sort och drick det kylt. Vill du prova en liten specialitet kan du blanda en del whisky med tre delar mjukt kĂ€llvatten och njuta till maten. Vid servering Ă€r fĂ€rgestetiken Ă€r viktig i japansk matlagning och symmetri – eller snarare asymmetri. För japaner serverar gĂ€rna kantiga matbitar pĂ„ runda fat och tvĂ€rtom, och upplĂ€ggningarna Ă€r stiliga men aldrig överdĂ„diga

Dryck och servering

Till maten dricker du med fördel ett torrt, ljust öl, grönt te eller bara vatten. Vill du servera vin till passar vitt bĂ€ttre Ă€n rött till de salta och lĂ€tt söta smakerna, eller varför inte prova en sáké? VĂ€lj gĂ€rna en lite finare sort och drick det kylt. Vill du prova en liten specialitet kan du blanda en del whisky med tre delar mjukt kĂ€llvatten och njuta till maten. Vid servering Ă€r fĂ€rgestetiken Ă€r viktig i japansk matlagning och symmetri – eller snarare asymmetri. För japaner serverar gĂ€rna kantiga matbitar pĂ„ runda fat och tvĂ€rtom, och upplĂ€ggningarna Ă€r stiliga men aldrig överdĂ„diga

Recept

Asiatiska kycklingköttbullar

Recept

Chicken green curry

Recept

Kycklingsoppa med kokos och lime