Kockskolan
Underbara Japan!
Vi Skandinaver har varit snabba på att anamma det japanska köket i takt med att de exotiska smakerna av sáké, tofu och wasabi har gjort entré i det kalla Nord. Och inget är så starkt, fräscht och spännande som japansk matlagning, eller så välplanerat och exakt. Det betyder att det finns tydliga regler som går att lära sig, något som också passar oss nordbor. Faktum är att de finns många likheter mellan det skandinaviska och japanska köken än man kanske tror, traditionen med inläggningar och rökning av fisk och kött t ex. Kan du bara grunderna, är det lätt att experimentera dig fram till nya smakupplevelser och bjuda familj och vänner på både kalla och varma japanska rätter med din alldeles egna touch!
Precis som vi gärna gör, lagar japaner mat utifrån primörer och väljer de råvaror som är bäst för säsongen. Ryggraden i måltiden är ris av japansk, rundkornig typ. Det ska kokas med kärlek, gärna i en riskokare och alltid utan salt. Till detta kommer smakerna som vi lärt oss förknippa med det japanska köket; sött, salt, syrligt och ibland beskt, helst i balans med varandra i alla rätter, stora som små. Och sist men inte minst umami, eller den femte smaken, som den kallas. Umami är det japanska ordet för ”känslan av att längta efter mer”, och kan beskrivas som den läckert, fylliga smaken som du hittar i t ex torkade tomater och lagrad ost.
Dryck och servering
Till maten dricker du med fördel ett torrt, ljust öl, grönt te eller bara vatten. Vill du servera vin till passar vitt bättre än rött till de salta och lätt söta smakerna, eller varför inte prova en sáké? Välj gärna en lite finare sort och drick det kylt. Vill du prova en liten specialitet kan du blanda en del whisky med tre delar mjukt källvatten och njuta till maten. Vid servering är färgestetiken är viktig i japansk matlagning och symmetri – eller snarare asymmetri. För japaner serverar gärna kantiga matbitar på runda fat och tvärtom, och uppläggningarna är stiliga men aldrig överdådiga