Kockskolan

Mustiga grytor i fem enkla steg

Det bÀsta med hösten Àr att man Àntligen fÄr tÀnda ljus, vara inne med gott samvete och laga mustiga grytor igen. Följ bara dom hÀr enkla tipsen sÄ kan du lÀgga dig i badkaret, eller lÀsa en god bok, medan maten lagar sig sjÀlv.

1. RÀtt kött

NÀr du ska göra en gryta Àr kvaliteten pÄ köttet det mest avgörande. Ett tips Àr att skippa de fÀrdigstyckade grytbitarna. Köp istÀllet en stor, fin bit kött med ordentligt med insprÀngt fett och skÀr i tÀrningar sjÀlv. En bit fint marmorerad högrev Àr jÀttebra.

2. Hot, hot, hot!

Se till att köttet inte kommer direkt frĂ„n kylen utan Ă€r rumstempererat. Bryn sedan bitarna i en ordentligt het panna i olja och nĂ€r köttet har fĂ„tt fin fĂ€rg adderar du en klick smör för smakens skull. LĂ€gg inte i för mycket kött i pannan pĂ„ samma gĂ„ng och lĂ„t köttet ligga en stund i pannan tills det fĂ„tt fin fĂ€rg utan att röra om. Rör du runt för mycket börjar köttet koka och det blir segt.

3. LĂ„t det sjuda och skumma

NÀr köttet Àr ordentligt brynt Àr det dags att addera vÀtska till grytan, sjuda upp och skumma av den. Att skumma ger en klar och fin buljong att jobba vidare med. VÀnta med att lÀgga i kryddor, grönsaker och andra smaksÀttare tills efter du skummat.

NÀr det kommer till kryddor finns det nÄgra givna grytklassiker (lagerblad, vitpeppar, timjan, kryddpeppar etc.). Vill du inte ha med kryddorna vid servering Àr ett tips att lÄta dem koka med i grytan i en tesil.NÀr rÀtt smak uppnÄtts frÄn kryddorna Àr de enkla att plocka upp.

4. Koppla av och gör nÄgot annat

NÀr vÀl grytan smÄsjuder sÄ klarar den sig sjÀlv. Och grytan ska just smÄsjuda, inte stormkoka. DÄ och dÄ kan du lÀgga ner korsordet, dammsugaren eller vinglaset och ta en svÀng förbi spisen, ta upp en bit kött och provsmaka. NÀr köttet nÀstan trillar sönder Àr det dags att smaka av hÀrligheten.

5. Den sista lilla touchen

LÄt smaken lyfta till Ànnu högre höjder genom att smaka av med salt, peppar och en riktigt god fond pÄ slutet. Det lockar fram varendaste liten smak som gömmer sig och ger grytan det dÀr lilla extra. Om du önskar kan du ocksÄ reda av grytan med vatten och vete- eller maizenamjöl. Sen Àr det bara att servera, njuta och suga i dig allt beröm. Och kom ihÄg att gryta ofta blir Ànnu godare dagen efter!