Oxfilé med svamp, rödvinssås och rotfruktskaka

5.0/5
Betyg: 5.0 av 5
(1 röster)
Härligt rosa oxfilé på en bädd av krämig svamp och en gyllene rotfruktskaka. Naturligtvis tillsammans med en mustig rödvinssås med schalottenlök.

I receptet för Oxfilé med svamp, rödvinssås och rotfruktskaka rekommenderar vi både Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin och Ekologisk Grönsaksfond för att boosta smaken på dina utvalda råvaror.

Oxfilé med svamp, rödvinssås och rotfruktskaka

Ingredienser

Ca 2 timmar
4

portioner

Rotfruktskaka   
400 g potatis
100 g morötter
100 g rotselleri
100 g palsternacka
1 st lök, gul
1 msk smör
1 msk vispgrädde, 36-40%
2 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
  salt och svartpeppar
Rödvinssås   
1 st schalottenlök
1 msk smör
2 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk balsamicovinäger
3 msk Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin
1 msk farinsocker

Så här gör du

Rotfruktskaka

  1. Skiva rotsaker och lök tunt, skölj inte grönsakerna då det är viktigt att all stärkelse sitter kvar.
  2. Bryn löken mjuk i smör.
  3. Vispa ihop grädde, fond och kryddor, blanda med rotfrukter och lök.
  4. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper och fyll med rotsaksblandningen, packa hårt och väl.
  5. Grädda i 150°C varm ugn i 45 minuter tills grönsakerna är genombakade.
  6. Låt kakan svalna under press.
  7. När kakan är helt kall, stjälp upp och skär ut fina portionsbitar.
  8. Värm bitarna i 150° ca 20 minuter.

Rödvinssås

  1. Skala och finhacka löken. Bryn den i smör.
  2. Häll i vin, vatten, balsamico, fond och farin, låt koka sakta i 10 minuter.
  3. Red såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten.
  4. Smaka av med salt, peppar, farin och ev mer fond..

Krämig svamp

  1. Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en liten kastrull och fräs lök och svamp sakta i 5 minuter.
  2. Häll i grädde och fond och låt koka tills det fått fin konsistens.
  3. Smaka av med salt, peppar och ev mer fond.

Oxfilé

  1. Stycka oxfilén i 4 bitar. Hetta upp en stekpanna tills den är riktigt varm. Häll i olja och bryn köttet 45 sekunder. Vänd på köttet och lägg i smöret och örterna. Ös köttet med smöret i ytterligare 45 sekunder, lägg över i en ugnsfast form, häll över fettet och örterna.
  2. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Efterstek i ugn, ca 30-40 minuter på 100 grader till önskad stekningsgrad. Se önskad innertemperatur här! Använd termometer.
Print
Email
Vad tycker du om receptet?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Ungefär 1 timme 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Mindre än 15 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ca 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ungefär 1 timme
Betyg (0)
0.0/5
Ca 2 timmar 40 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond