Oxfilé tournedos med potatiskaka och rödvinssås

0.0/5
Betyg: 0.0 av 5
(0 röster)
Rosastekt oxfilé i gott sällskap. Serveras med potatiskaka med smak av spenat och vitlök samt en mustig rödvinssås med smak av rökt fläsk och timjan.

I receptet för Oxfilé tournedos med potatiskaka och rödvinssås rekommenderar vi Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin för att boosta smaken på dina utvalda råvaror.

Oxfilé tournedos med potatiskaka och rödvinssås

Ingredienser

Ca 2 timmar
4

portioner

Potatiskaka med spenat   
700 g potatis
1 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
65 g bladspenat, färsk
6 st ägg
2 dl grädde
  salt och peppar
Oxfilé tournedos   
800 g oxfilé, mittbiten
2 msk smör att steka i
  salt och grovmald svartpeppar
Rödvinssås   
2 st schalottenlökar, skivade
50 g sidfläsk, varmrökt i tärningar
 timjan, färsk
5 dl rött vin
1 st lagerblad
2 msk Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin
5 dl vatten
1 tsk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger
25 g smör
  
  
  

Så här gör du

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten.
  3. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
  4. Skär den kokta potatisen i skivor.
  5. Stek potatis, lök och vitlök i hälften av oljan i en stor stekpanna tills de blivit lätt gyllenbrun.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Varva potatis och spenat i en smord form.
  8. Vispa samman ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar.
  9. Häll äggsmeten över potatisen i formen.
  10. Baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter.
  11. Skär kakan i bitar i önskad storlek eller servera direkt ur formen.
    Garnera med färska örter.

Oxfilé tournedos

Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Denna styckdel kallas ibland även för "filéns hjärta".

  1. Sätt ugnen på 160˚C.
  2. Skär köttet i 200 g stubbar.
  3. Salta och peppra köttet på båda sidor.
  4. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.
  5. Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.)
  6. Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 58˚C (medium).

Rödvinssås

  1. Bryn löken i lite smör på medelstark värme.
  2. Tillsätt sidfläsket och färsk timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
  3. Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår.
  4. Häll i fond, vatten och vinäger. Låt koka ytterligare till ca 4 dl återstår.
  5. Sila av och red till önskad konsistens med lite majsstärkelse utrört i vatten.
  6. Vispa ner smöret i såsen innan servering.
  7. Smaksätt med salt & nymald svartpeppar.
Print
Email
Vad tycker du om receptet?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Under 20 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ungefär 1 timme
Betyg (0)
0.0/5
Ca 45 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ungefär 1 timme 10 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Runt 35 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond