Potatiskaka
- Sätt ugnen på 225˚C.
- Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten.
- Skala och skiva lök och vitlök tunt.
- Skär den kokta potatisen i skivor.
- Stek potatis, lök och vitlök i hälften av oljan i en stor stekpanna tills de blivit lätt gyllenbrun.
- Krydda med salt och peppar.
- Varva potatis och spenat i en smord form.
- Vispa samman ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar.
- Häll äggsmeten över potatisen i formen.
- Baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter.
- Skär kakan i bitar i önskad storlek eller servera direkt ur formen.
Garnera med färska örter.
Oxfilé tournedos
Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Denna styckdel kallas ibland även för "filéns hjärta".
- Sätt ugnen på 160˚C.
- Skär köttet i 200 g stubbar.
- Salta och peppra köttet på båda sidor.
- Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.
- Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.)
- Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 58˚C (medium).
Rödvinssås
- Bryn löken i lite smör på medelstark värme.
- Tillsätt sidfläsket och färsk timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
- Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår.
- Häll i fond, vatten och vinäger. Låt koka ytterligare till ca 4 dl återstår.
- Sila av och red till önskad konsistens med lite majsstärkelse utrört i vatten.
- Vispa ner smöret i såsen innan servering.
- Smaksätt med salt & nymald svartpeppar.