Såsskolan

Velouté – den ljusa grundsåsen

Velouté betyder sammetslen på franska och härstammar från franskans ord för sammet, velour. Du gör en velouté på samma sätt som espagnole, men du använder en roux blond istället. Smält smör i en kastrull utan att det bränns. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet till en jämn smet. Sätt tillbaka på värmen och låt redningen få ljusbrun färg innan du tillsätter skyn lite i taget. Vill du få den riktigt slät och fin kan du sila över den i en annan kastrull innan du smaksätter den. Vanliga såser som bygger på velouté är citronsås, currysås, dillsås, svampsås med flera.
Veloute såsskolan

Recept Velouté sås

4 personer

  • 1 msk Bong Touch of Taste Kycklingfond
  • 3 dl vatten
  • 50g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör tills det blivit en slät klumpfri redning.
  2. Bryn redningen tills den blivit ljusbrun.
  3. Slå i fond och vatten under omrörning och låt såsen koka upp.
  4. Låt den sjuda sakta i 5 minuter.
  5. Tillsätt grädden och koka ytterligare några minuter.
  6. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Sila såsen.

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond