- Rör 2 liter kallt vatten, salt och socker i en skål tills allt löst sig.
- Lägg ankan i lagen i en tajt bunke och ställ i kylen i ett dygn.
- Ta upp ankan och låt rinna av ordentligt, torka den torr med hushållspapper. Vik vingarna bakåt så de hålls ihop och bind ihop benen med steksnöre.
- Lägg ankan i en ugnssäker form med bröstsidan ned och ställ den nederst i ugnen på 150 grader i 30 minuter.
- Vänd på ankan, häll av fettet och stek ytterligare 30 minuter.
- Höj temperaturen i ugnen till 200 grader de sista 5 minuterna.
Sås
- Gör såsen under tiden som ankan står i ugnen.
- Bryn grönsaker och örter. Häll i fond, vatten, vin och vinäger. Reducera till ca halva mängden återstår.
- Smaka av, sila och ställ såsen åt sidan.
- Skär upp ankan och serveras tillsammans med sås och tillbehör.
Till servering
Brynt potatis, smörslungad brysselkål, äppelmos eller varför inte en chutney?