Biryani – Kycklingrätt med saffransris från Mellanöstern

0.0/5
Betyg: 0.0 av 5
(0 röster)
Biryani, som är en kycklingrätt med saffransris från Mellanöstern, är en underbar bjudrätt för festliga tillfällen. Kycklingen marineras i yoghurt smaksatt med rostade kryddor, ingefära, vitlök och chili och lagas sedan tillsammans med riset som får smak av saffran, kardemumma och Kycklingfond. Dekorera rätten med friterad lök och örter och njut!

I receptet för Biryani – Kycklingrätt med saffransris från Mellanöstern rekommenderar vi Bong Touch of Taste Kycklingfond och  för att boosta smaken på dina utvalda råvaror.

Recept och bild är framtaget i samarbete med @maykaskitchen.

Biryani - Kycklingrätt med saffransris från Mellanöstern

Ingredienser

Ca 1,5 timme
8

portioner

  
Friterad lök och örter   
1 st lök, stor, tunna skivor
1 st koriander, färsk i kruka
1 st mynta, färsk i kruka
Kryddorna till marinaden   
1 msk chilipulver
1 msk garamasala
1 msk koriander
1 msk gurkmeja
1 msk paprikapulver
Marinaden och kycklingen   
2.5 msk grekisk yoghurt
1.5 tsk salt
1 msk ingefära
2 msk vitök, riven
2 st chilipaprika, små finhackade
1 dl vatten
900 g kyckling, olika bitar eller hel kyckling som styckas
  Koriander och mynta
  Lite av den friterade löken
Riset   
2 msk rapsolja
6 dl basmatiris, långkornigt
3 st lagerblad
3 st kardemummakärnor
2 msk Bong Touch of Taste Kycklingfond
  Kokt vatten så det täcker riset
Till montering av Biryanin   
2 msk smör
2 st kvisttomater, finhackade
2 dl mjölk, varm
0.5 g saffran (1 pkt)
75 g smör
  Kyckling och marinaden
  Riset
  Friterad lök
  Färska örter

Så här gör du

Friterad lök

  1. Skiva löken på mandolin.
  2. Fritera löken gyllenbrun - ca 180c värme. Förvara dem på en hushållspapper.
  3. Tvätta och finhacka örterna. De ska räcka till tre olika omgångar så ta lite i taget när du använder dem i både marinaden och vid monteringen. 

Kryddorna

  1. Häll alla kryddorna i en stekpannan och torrosta i ca 2 min.
  2. Häll sedan kryddorna i marinaden. 

Kyckling marinaden

  1. Häll yoghurt, kryddor och alla de övriga ingredienserna till marinaden i en skål och mixa.
  2. Häll i kycklingen, plasta och ställ i kylen. 

Riset

  1. Låt riset ligga i blött i ca 30 min.
  2. Sila och stek riset i rapsolja i ca 2 min.
  3. Häll över kokt vatten, lagerblad, kardemumma och kycklingfond i kastrullen.
  4. Koka riset tills det är klart till 70%. Ta ut riset med en slev och lägg det i en skål. 

Montera ihop Biryani

  1. Stek tomaterna i smör i en stor gryta med lock. Häll i kycklingen plus marinaden. Stek i ca 10 min.
  2. Stäng av värmen på spisen och häll hälften av riset över kycklingen utan att blanda.
  3. Lägg på en tredjedel av löken och örterna, det ska räcka till 2 omgångar till.
  4. Lägg på resten av riset, löken samt örterna.
  5. Blanda ihop mjölk med saffran och häll över riset.
  6. Lägg på smör, lägg på locket på grytan, och baka i ugnen i ca 30-40 minuter i 180c varmluften.
  7. När maten är klar, lägg upp på en tallrik och dekorera med det sista av den friterade löken och örterna.
Print
Email
Vad tycker du om receptet?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Ungefär 1 timme 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Under 25 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ungefär 50 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ca 1 timme
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond