Nötkött

Oxfilé med betor, kål och rödvinssås

I receptet för Oxfilé med betor, kål och rödvinssås rekommenderar vi Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond och Oxfond då denna ger en djup och mustig smak av rostade rotfrukter. Bong Touch of Taste ekologiska fonder är ett perfekt val för dig som föredrar rena smaker och ställer lite extra krav. Våra ekologiska fonder har en ny smakprofil med rostade undertoner som ger en bra mustighet i dina såser, soppor, grytor, marinader eller annat gott du bestämt dig för att laga. Vi har recepten!

Alla våra fonder har en hög andel huvudråvara och är fria från tillsatta smakförstärkare. Med fonder från Bong Touch of Taste lyfter du smaken på maten och du kan känna dig säker på att måltiden blir en ren njutning.

Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken. Det är bara att droppa i och smaka av!

Betyg:

Personer: 4

60 min

Skicka inköpslista

Skickat!

Ingredienser

  • Till rödvinssåsen
  • 1 msk smör
  • 1 dl schalottenlök, hackad
  • 2 dl rotfrukter, hackade t ex selleri, morot och palsternacka
  • 3 dl vin, rött
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 msk Bong Touch of Taste Oxfond
  • 1,5 msk Mrs Cheng´s Japansk soja
  • 1 msk farinsocker
  • maizena
  • Till betpurén
  • 500 g gulbetor
  • 250 g rotselleri
  • 2 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
  • 2 msk smör
  • 3 msk grädde
  • salt och peppar
  • Oxfilé
  • 600 g oxfilé i bit
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • lagerblad och timjankvistar
  • smör
  • 200 g brysselkål

Så här gör du

  1. Börja med såsen.
  2. Bryn lök och rotfrukter tills det fått fin färg i smöret.
  3. Slå i vin, vatten, vinäger, fond, soja och farinsocker, låt det koka försiktigt i 30 minuter.
  4. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten.
  5. Smaka av såsen med fond, salt, peppar, vinäger och farinsocker.
  6. Sila såsen genom finmaskig sil.
  7. Gör sedan purén.
  8. Dela betor och selleri i centimeterstora tärningar.
  9. Lägg dem i en kastrull, slå på vatten så det täcker och smaksätt med fonden.
  10. Låt rotfrukterna koka tills de är helt mjuka, det tar ca 25 minuter.
  11. Låt dem sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
  12. Vispa sönder rotfrukterna och rör i smör och grädde.
  13. Smaksätt med salt och peppar.
  14. Bryn köttet i oljan i en het stekpanna.
  15. Lägg i smör, lagerblad och timjan.
  16. Vänd runt och ös köttet med fettet.
  17. Lägg över köttet i en ugnssäker form.
  18. Efterstek i ugn, 150° i ca 10 minuter tills önskad stekningsgrad. (57° för medium.)
  19. Ansa och dela kålen på mitten.
  20. Råstek den i några matskedar smör i ca 5 minuter.
  21. Kålen skall vara genomstekt men fortfarande spänstig.
  22. Skiva köttet och servera det tillsammans med purén, kål och sås.

Produkter