Oxfilé med puré på betor, brysselkål och rödvinssås

0.0/5
Betyg: 0.0 av 5
(0 röster)
Fantastisk nyårsrätt med oxfilé, mos på betor, brysselkål och en härlig rödvinssås! Ett perfekt slut på året och ett GOTT Nytt År!

I receptet för Oxfilé med puré på betor, brysselkål och rödvinssås rekommenderar vi Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond och Oxfond då denna ger en djup och mustig smak av rostade rotfrukter.

Oxfilé med puré på betor, brysselkål och rödvinssås

Ingredienser

Ca 1 timme
4

portioner

Till rödvinssåsen   
1 msk smör
1 dl schalottenlök, hackad
2 dl rotfrukter, hackade t ex selleri, morot och palsternacka
3 dl vin, rött
1 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
1.5 msk Bong Touch of Taste Oxfond
1.5 msk Mrs Cheng´s Japansk soja
1 msk farinsocker
  maizena
Till betpurén   
500 g gulbetor
250 g rotselleri
2 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
2 msk smör
3 msk grädde
  salt och peppar
Oxfilé   
600 g oxfilé i bit
2 msk olja
2 msk smör
  lagerblad och timjankvistar
  smör
200 g brysselkål
  

Så här gör du

Rödvinssås

  1. Börja med såsen.
  2. Bryn lök och rotfrukter tills det fått fin färg i smöret.
  3. Slå i vin, vatten, vinäger, fond, soja och farinsocker, låt det koka försiktigt i 30 minuter.
  4. Red av såsen till önskad tjocklek med maizena utrört i lite vatten.
  5. Smaka av såsen med fond, salt, peppar, vinäger och farinsocker.
  6. Sila såsen genom finmaskig sil.

Puré på betor

  1. Dela betor och selleri i centimeterstora tärningar.
  2. Lägg dem i en kastrull, slå på vatten så det täcker och smaksätt med fonden.
  3. Låt rotfrukterna koka tills de är helt mjuka, det tar ca 25 minuter.
  4. Låt dem sedan rinna av ordentligt i ett durkslag.
  5. Vispa sönder rotfrukterna och rör i smör och grädde.
  6. Smaksätt med salt och peppar.

Köttet

  1. Bryn köttet i oljan i en het stekpanna.
  2. Lägg i smör, lagerblad och timjan.
  3. Vänd runt och ös köttet med fettet.
  4. Lägg över köttet i en ugnssäker form.
  5. Efterstek i ugn, 150° i ca 10 minuter tills önskad stekningsgrad. (57° för medium.)

Brysselkålen

  1. Ansa och dela kålen på mitten.
  2. Råstek den i några matskedar smör i ca 5 minuter.
  3. Kålen skall vara genomstekt men fortfarande spänstig.
  4. Skiva köttet och servera det tillsammans med purén, kål och sås.
Print
Email
Vad tycker du om receptet?
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Relaterade recept

Betyg (0)
0.0/5
Ca 3 timmar
Betyg (0)
0.0/5
Under 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ca 2 timmar 30 minuter
Betyg (0)
0.0/5
Ca 2 timmar
Under 30 minuter
Ca 45 minuter
Våra fonder

Bong Touch of Taste

Vi på Bong Touch of Taste tycker att goda och naturliga råvaror är den absolut bästa kryddan. Våra klassiska flytande fonder är mångsidiga med en välbalanserad receptsammansättning som hjälper dig att lyfta smaken.

Bong touch of taste - Ekologisk kycklingfond
Kalvfond