Viltkött

Vardagsmatens Kåldolmar med kall lingonsås

I detta recept rekommenderar vi Bong Touch of Taste Viltfond med kantarell för att boosta smaken på dina utvalda råvaror. Bong Touch of Taste fonder är ett perfekt val för dig som föredrar rena smaker som förstärker smakupplevelsen. Våra fonder ger en bra mustighet i dina såser, soppor, grytor, marinader eller annat gott du bestämt dig för att laga. Vi har recepten!

Alla våra fonder har en hög andel huvudråvara och är fria från tillsatta smakförstärkare. Med fonder från Bong Touch of Taste lyfter du smaken på maten och du kan känna dig säker på att måltiden blir en ren njutning.

Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken. Det är bara att droppa i och smaka av!

Recept och bild är framtaget av Vardagsmat!

Betyg:

Personer: 4

Skicka inköpslista

Skickat!

Ingredienser

  • Kall lingonsås
  • 1 tsk Bong Touch of Taste Viltfond med kantarell
  • 1,5-2 msk lingon, rårörda eller lingonsylt
  • 2 dl crème fraîche
  • Kåldolmar med älgfärs
  • 400 g älgfärs (eller valfri färs)
  • 1 st vitkålshuvud
  • 1 st lök, gul
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl grötris
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk sirap, ljus
  • Smör till stekning
  • Salt & peppar
  • Sås
  • 2 msk Bong Touch of Taste Viltfond med kantarell
  • 2 dl grädde

Så här gör du

  1. Koka riset enligt förpackningen och låt det svalna.
  2. Finhacka löken, fräs i smör och låt det svalna.
  3. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
  4. Koka bladen mjuka och plocka bort när de börjar lossna. Låt inte koka för länge så de blir för mjuka.
  5. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg, salt och peppar till en ganska lös smet. Tillsätt några droppar fond, så lyfter smakerna ännu mer.
  6. Lägg en stor matsked färs i varje kålblad. Vik ihop till ett paket, stick eventuellt i tandpetare om det inte håller ihop.
  7. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsform.
  8. Häll smält smör och sirap över dolmarna. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Håll koll och ös dolmarna lite då och då.
  9. Rör ihop crème fraîche med lingon och viltfond och ställ i kylen till servering.
  10. Koka ihop grädde och viltfond. Tillsätt eventuellt lite vatten, beroende på vilken konsistens du önskar.
  11. Häll såsen över dolmarna och fortsätt grädda i ugnen i 10-15 minuter.
  12. Till servering:
    Pressad potatis och den kalla lingonsåsen

Produkter